Er is geen groter geheim als tussen

een ruiter en zijn paard

 

 

Hippisch CV

Hippiek is een veelzijdig en dynamisch bedrijf dat zich richt op iedereen die, op wat voor manier dan ook, betrokken is bij ‘het paard'
Hippiek traint, masseert, instrueert, informeert, organiseert, adviseert, onderwijst en schrijft. Dit alles in en over de hippische sector.
Hippiek is opgericht door Martsje Bergsma. Zij is op vele manieren werkzaam in de hippische sector, o.a. als ruiter, instructeur, jurylid, sportmasseur en docent.
De expertise kenmerkt zich door een mix van theoretische en praktische kennis, spring- en dressuurgeörienteerd, aangevuld met een gezonde dosis creativiteit, flexibiliteit en enthousiasme. 
Hippiek heeft het welzijn van het paard hoog in het vaandel staan.Martsje Tamona1 xs

Martsje Bergsma (1978) is geboren en getogen in het Friese Gorredijk. Op het melkveehouderijbedrijf van haar ouders groeide Martsje op tussen de koeien en de paarden. Al drie generaties lang nemen de paarden een belangrijke plaats in op het bedrijf van de familie Bergsma. Vroeger als werkpaarden, tegenwoordig als modern gefokte, functionele sportpaarden in de spring- en dressuursport.

Na het VWO studeerde Martsje Agrarische Bedrijfskunde aan de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten. Vervolgens behaalde ze in 2003 haar lesbevoegdheid Dier en Educatie aan de Stoas Hogeschool in Dronten. Haar maatschappelijke opleidingen combineerde ze met de ORUN-instructeursopleiding dressuur welke ze tot en met de laatste fase heeft afgerond. In 2009 heeft ze een cursus Sportmassage voor paarden gevolgd en in het najaar van 2012 een cursus voor uitbreiding en verdieping van sportmassage voor paarden. Eind 2015 is daar een cursus Lymfedrainage (MLD) voor paarden bijgekomen. Ook is Martsje bevoegd dressuurjurylid voor de B t/m ZZlicht dressuur.

Martsje is al meer dan 15 jaar verbonden aan onderwijsinstelling AOC de Groene Welle in Zwolle. Hier verzorgt ze theoretische en praktische lessen voor de opleidingen Paardenhouderij en Paardensport. Daarnaast worden rijlessen en cursussen gegeven en de paarden gereden. Naast de dressuurpaarden uit de eigen fokkerij, rijdt Martsje ook paarden van derden. Martsje heeft een tiental paarden naar het sportpredikaat gereden en/of in de klasse Z2 uitgebracht, zowel KWPN-ers als Friezen. Onder hen ook de goedgekeurde Friese dekhengsten Wobke 403 en Jense 432.
Eigen fokproduct, Tamona (Farmer x Corleone), brengt Martsje momenteel uit in de klasse Intermediair I (Lichte Tour).

Werkervaring  
2008 - heden Hippiek - training & educatie, eenmanszaak
2007 - heden Stichting Opleiding Ruiter Unie Nederland (ORUN)
Cursusleider Niveau 2 + 3
2001 - heden AOC De Groene Welle, Zwolle
Docent Paardenhouderij en -sport
2001 Paardenproefbedrijf Waiboerhoeve, Lelystad
Gegevensverwerker Embryo transplantatie onderzoek
1999 - heden Instructeur